Asukkaan oikeusturva tapetilla Sisäilmapajassa Tampereella

Asianajaja Tiina Koskinen-TammiValtakunnallinen Sisäilmapaja järjestettiin 16.–17.11.2016 järjestyksessään kahdeksannen kerran, tänä vuonna Alfan ”kotikentällä” Tampereella. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK, Tampereen kaupunki ja Sisäilmayhdistys ry.

Pajan pääteemana oli vakiintuneeseen tapaan sisäilman parantaminen eri osapuolten yhteistyönä. Osallistujaluettelo täyttyi muutamassa päivässä, ja tapahtuma keräsi yhteen 600 eri alojen asiantuntijaa.
Kaksipäiväisen tapahtuman aikana kuultiin lukuisia puheenvuoroja mm. rakennustekniikan, mikrobiologian, työterveyden, kiinteistöhuollon ja juridiikan alueilta. Pajan yhteydessä esiteltiin myös terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen keskittyvän AVATER-tutkimushankkeen tuloksia, ja pajan näyttelyosuus tarjosi osallistujille mahdollisuuden tutustua eri alojen palveluntarjoajien toimintaan.

Alfaa tapahtumassa edustivat asianajaja, oikeustieteen tohtori Tiina Koskinen-Tammi ja asianajaja Leena Laurila, joilla molemmilla on vankka kokemus kosteus- ja mikrobivaurioituneita ns. hometaloja koskevien toimeksiantojen hoidosta. Mukana tiimissämme oli myös hiljattain Alfan ”hometalopuolelle” siirtynyt lakimies Olli Repo.

Tiinan esitys ”Asukkaan oikeusturva sisäilma-asioissa” sai Pajan osallistujilta positiivisen vastaanoton ja herätti runsaasti rakentavaa keskustelua.

- Monialaisen osaamisen merkitys korostuu hometaloriitojen hoidossa, Tiina kertoo.

- Sisäilmaongelmat ja niihin liittyvät riitatilanteet ovat usein monimutkaisten tapahtumaketjujen summa. Rakennusterveydellisellä asiantuntemuksella saattaa olla olennainen merkitys riita-asian lopputulokselle. Aiheeseen liittyvän juridiikan aukoton hallintakaan ei välttämättä itsessään riitä päämiehen etujen turvaamiseen, vaan lakimiehen on olennaista hallita lisäksi vähintäänkin perustiedot rakennusten vaurioiden ja niiden mahdollisesti aiheuttamien terveyshaittojen tutkimisesta ja korjaamisesta. Tämän vuoksi työnsä vakavasti ottava hometalojuristi panostaa myös oman rakennusteknisen osaamisensa kartuttamiseen ja asiantuntevan yhteistyöverkoston luomiseen, Tiina jatkaa.

Tapahtuma tarjosi monialaisen näkökulman sisäilma-asioihin ja antoi juristiemme työkalupakkiin uusia eväitä sekä nykyisten että tulevien toimeksiantojemme laadukkaaseen hoitamiseen.

Lisätietoja asunto- ja kiinteistökauppariitoihin liittyvissä kysymyksissä antavat AA, VT, OTT Tiina Koskinen-Tammi, p. 03 3142 9018 ja AA, VT Leena Laurila, p. 03 3142 9011.

Sisäilmapaja 2016